Obecność węglowodanów w diecie sportowca jest oczywista. Warto dobrze zaplanować ilość i jakość spożywanych cukrów, aby nie odłożyły się one w postaci komórek tłuszczowych i nie zaszkodziły naszej sylwetce.
Rodzaj węglowodanów
Powinniśmy wybierać przede wszystkim węglowodany złożone, które będą długo uwalniały dawki energii. Na talerzu sportowca powinny zatem pojawiać się kasze, makarony czy pieczywo razowe. Cukry proste znajdziemy między innymi w owocach, które są też dla nas źródłem witamin. Węglowodany proste to szybka dawka energii, która jest konieczna chociażby podczas intensywnego wysiłku fizycznego na siłowni.
Odżywki węglowodanowe
Wybierając odżywki węglowodanowe stawiamy na odpowiednio dobrane cukry, które wpłyną korzystnie na gospodarkę energetyczną organizmu i wspomogą go w czasie treningu. Zapewnią nam między innymi zapasy glikogenu, który będzie wykorzystywany przez mięśnie podczas ćwiczeń. Odbudowanie tych zapasów po treningu wymaga dostarczenia właściwej porcji dobrze dobranych węglowodanów.